Gamle Hovin - Butikken Midttømme

På Hovin, ved Hovin stasjon, står en gammel butikk, som i mange tiår var et stort og levende handelssted. Det ble kjøpt og solgt varer ikke bare på Hovin, til Støren og Trondheim, men langt ut over, og til Amerika og Afrika til og med – fra Midttømme på Hovin. Jernbanen rett over veien var selvfølgelig nyttig og viktig for butikken.

Halvor Midttømme begynte som den første bestyrer av en handelsforening som ble åpnet på Hovin i 1881. Den forretningen er i dag Coop Hovin. Men etter en del år ville Halvor Midttømme gjerne ha sin egen butikk, og åpnet et nytt handelssted i 1897. Dessverre døde han i 1901, bare 52 år gammel. Sønnen Rolf, som da var 19 år, drev butikken – og nybygging – videre. Allerede i 1902 stod en stor, ny og staselige butikkbygning ferdig, rett over veien fra stasjonen. Det var sagbruk knyttet til butikken og det ble bygget stabbur og pakkhus med verksted, lager, en treseters utedo og leilighet. I 1942 ble det installert kjølelager i pakkhuset, slik at melk, ost, fisk og andre ferskvarer kunne oppbevares godt og lenge.

De tre bygningene – butikken, stabburet og pakkhuset – er det som idag kalles Gamle Hovin. Butikken ble nedlagt i 1969, men et lite utsalg fortsatte, med salg av blomster, bøker, medisin og annet. Butikkdøren ble stengt for godt rundt 1995. Men i 2002 ble bygningene kjøpt av noen folk i bygda. De ville ta vare på minnene etter den store butikkdriften. I 2011 ble eiendommen omgjort til en stiftelse. Styret i stiftelsen – fem personer – setter bygningene i stand og har virksomhet for både barn, unge, voksne og gamle i de trivelige lokalene. Alt arbeidet som stiftelsen og venneforeningen gjør, gjøres gratis og på dugnad.

Da butikken var butikk kunne man kjøpe omtrent alt der: Mat til folk og dyr, klær, sko, skolesaker, godteri, aviser, ukeblad, tapet og gulvbelegg, nål og tråd, garn og bensin, hammer og spiker – vi må stoppe, for listen blir nesten uendelig. Og hvis man ikke hadde penger å kjøpe med, kunne man strikke votter eller vanter, eller lage en rokk og bytte i melk, mel og smør og annet man trengte. Det var mange på Hovin som tjente seg ekstra kroner ved å strikke plagg som de solgte til butikken.

I butikkens store kjeller er det en svær bakerovn. Der er bakeflaten – eller herten, som det heter – over 6 m2 stor. Det kan bakes over 100 brød i den på en gang. Bakerovnen er restaurert og kan brukes den dag i dag. Den var ferdig bygget før 1934 og ble brukt for å bake brød, boller og kaker frem til 1959.

Det ble tidlig kjøpt sykkel, bil og lastebil for å hente inn og frakte ut varer. På 1930-tallet inviterte Midttømme alle husmødrene på Hovin ut til søndagstur til Orkdal. Det var i bilens ungdom. Mange kjørte kanskje sin første tur med bil – og ikke med hest og vogn – den dagen.

Like bortenfor butikken og stasjonen renner elven Gaula. I august 1940 var det en skrekkelig stor flom i Gaula, etter en våt og regntung sommer. Det er nesten ikke til å tro, men vannet gikk omtrent en meter opp på veggene i andre etasje av butikken! Da tapte Midttømme omtrent alt de hadde av varer. Sagbruket som butikken eide, ble helt ødelagt. Men butikken greide seg, heldigvis, og sagbruket ble startet opp igjen på andre siden av elven. Det finnes den dag i dag, like ved E6. Vet du hva det heter og hvor det ligger?

Om somrene var det flere enn 30 ansatt på butikken, om vinteren omtrent femten. Mange fikk arbeid der rett etter konfirmasjon. Det er flere på Hovin idag som var ansatt der på 1950- og 60-tallet. De forteller at de ansatte hadde det veldig trivelig og godt i arbeidet sitt på butikken.

Tekst: Kristine Kaasa Moe